www.erox.tk & www.paranormal.da.ru

Home

Istoria lui DRACULA
Reportaj
Ciudatenii
Articole
OZN
Sfarsitul...
CLONAREA
SATANISMUL
UNIVERSUL
Magie
EROX CONTACT
Dracula - mit sau realitate

Istorie

Portretul lui Vlad Dracula
(pictura in ulei aflata la Castelul Ambras, Tirol, Austria)

La 8 februarie 1431, un grup de nobili venind din Tara Romaneasca si purtand cu ei un sceptru princiar i-au facut pe multi locuitori din Nürnberg, pe atunci orasul dietelor imperiale, sa sfideze frigul si sa ia parte la un eveniment istoric important: imparatul Sigismund de Luxemburg acorda domnia Tarii Romanesti lui Vlad, cel care traise la curtea sa vreme de 8 ani. Chiar in acea zi, imparatul Sigismund daruia alesului sau un colier si un medalion de aur avand gravat un dragon, insemnul Cavalerilor Ordinului purtand numele misticului animal.

In asteptarea incoronarii, Vlad si familia sa pleaca la Sighisoara, in Transilvania, unde intemeiaza o monetarie. Pentru primele doua monede batute, Vlad va folosi insemnul pecetii sale: dragonul. Acest lucru explica faptul ca romanii, al caror fond de cuvinte este in majoritate latin, l-au poreclit Dracula (din latinescul Draco-Onis). In limba romana drac inseamna diavol.

Pentru urmasi porecla s-a transformat in nume, Vlad, cel de-al doilea fiu al sau, fiind cunoscut astfel. Vlad Dracula si-a petrecut copilaria la Sighisoara, a fost luat ostatic de turci, s-a refugiat apoi la unchiul sau, Iancu de Hunedoara, un nobil roman (cu a carui fiica Vlad Dracula se va casatori), si a devenit domnitor al Tarii Romanesti la 22 august 1456.

Casa in care Vlad Dracula si-a petrecut copilaria

Odata devenit domnitor, Vlad Dracula, unul dintre cei mai temuti dusmani ai turcilor, a trecut la organizarea statului, a oastei si a legilor, condamnandu-i la moarte, prin tragere in teapa, pe toti cei pe care-i considera dusmani: talhari la drumul mare, hoti, cersetori, preoti hrapareti, nobili tradatori, saxoni uzurpatori, ce incercau sa-l detroneze pentru a-l pune in loc fie pe varul sau Dan cel Tanar, fie pe fratele sau natural, Vlad Calugarul.

Istoricii turci i-au dat numele de Vlad Tepes, si asa este cunoscut si de catre istoriografia romneasca. El obisnuia insa sa semneze cu numele tatalui sau, Dracula. Acest lucru este dovedit de o prima insemnare documentara de la Bucuresti, datata 20 septembrie 1459, si de portretul datorat lui Odhsenbach Stambuch, de la Stuttgart. Urmare unei tradari marsave, Matei Corvin, viitorul sau cumnat, ordona arestarea sa. Vlad Dracula va sta inchis mai bine de zece ani in inchisoarea de la Visegrad, in apropiere de Buda. Revenit pe tron in anul 1476, cu sprijinul domnitorului Stefan cel Mare, domn al Moldovei, cu cel al dogilor Serenissimei si cu sprijinul Papei Sixt al IV-lea, Vlad reia lupta impotriva turcilor. Catre sfarsitul aceluiasi an, 1476, el este ucis la Snagov de Laiota Basarab, care-i succede la tronul Tarii Romanesti.

 

LEGENDA

Vlad Tepes, pe care legendele il pomenesc sub numele de Dracula, a fost domn al Tarii Romanesti (partea sudica a Romaniei de astazi). Povestea sa a fascinat si continua sa fascineze intreaga lume. Viata sa plina de neprevazut, precum si asprimea pedepselor sale tin deja de domeniul legendei. Narata intai in romaneste si in slava veche, apoi in germana, cu exagerarile de rigoare prezente in aceasta din urma versiune, legenda sa a ajuns sa fie cunoscuta in intreaga Europa. Multe din legendele ce-i inconjoara numele sunt povestiri menite sa inspaimanteze, ele prezentandu-l pe Vlad Tepes ca pe un barbat frumos dar deosebit de crud. Imaginatia populara a facut desigur ca celebritatea sa sa fie exagerata.

Nu putini au fost scriitorii care si-au incercat pana povestind despre viata sa si despre incredibilele sale fapte. Astfel a luat nastere o adevarata moda Dracula, voievodul vampir, cu mare trecere. Povestea sa a fost difuzata in milioane de exemplare. Subiectul i-a cucerit furtunos si pe realizatorii de film (s-au realizat mai mult de 100 de pelicule). Iubitorii de film au fost de asemenea foarte atrasi.

Actiunea cartilor si filmelor narand despre vampirul Dracula se petrece in Transilvania. Pentru multi Transilvania este un tinut fabulos. Atat descrierile care privesc orasele Cluj si Bistrita, Pasul Bargau din Carpati (a trecatoare care uneste Transilvania de Moldova), cat si descrierile altor locuri, respecta intru-totul realitatea. Dracula, vampirul, acest personaj misterios al povestirilor, romanelor si filmelor artistice nu a existat ca atare, dar se crede indeobste ca Vlad Tepes i-a dat chipul sau.

Dupa publicarea in 1897 de catre Bram Stoker (1847-1912), un irlandez din Dublin, a romanului sau "Dracula", numele domnitorului muntean, deja stiut, a devenit si mai faimos.

Bram Stoker era un regizor de teatru din Dublin, membru al Asociatiei parapsihologice "Golden Dawn" din Londra, un avid scormonitor al vampirismului de obarsie irlandeza si hindusa. Personajul principal al romanului sau, tiparit in milioane de exemplare, este un vampir, Contele Szekler, poreclit Dracula. Actiunea romanului se desfasoara in tinutul Transilvaniei, despre care autorul afirma urmatoarele: "Am citit ca toate superstitiile acestei lumi sunt adunate pe copita Carpatilor, ca si cum acolo ar fi centrul unui anume adanc imaginativ".

Paranormal 2003 copyright-Acest material provine de pe internet