www.erox.tk & www.paranormal.da.ru

Home

Istoria lui DRACULA
Reportaj
Ciudatenii
Articole
OZN
Sfarsitul...
CLONAREA
SATANISMUL
UNIVERSUL
Magie
EROX CONTACT
Inceputul

       In urma cu aproximativ 10 miliarde de ani a luat nastere universul in urma unei uriase explozii - marele Big Band!!! Evolutia lui imediata incepand cu prima secunda de viata pana in ziua de azi poate fi foarte bine descrisa cu ajutorul teoriei Big-Bang. Acest lucru include expansiunea universului, originea elementelor luminoase si a radiatiilor, cat si intelegerea formarii galaxiilor.
        Expansiunea universului a inceput odata cu Big-Bang, acum 10 miliarde ani in urma. Faptul ca galaxiile
se departeaza intre ele este o urmare a acestei explozii si acest lucru a fost descoperit de Hubble.
        Incepand cu prima secunda dupa Big-Bang, materia - sub forma de neutroni si protoni - era foarte fierbinte si densa. Pe masura ce expansiunea universului se derula, temperatura a inceput sa scada si aceste particule s-au sintetizat in elemente luminoase. Elementele mai grele, din care in mare parte suntem alcatuiti, s-au format mai tarziu in interiorul stelelor si s-au imprastiat apoi in univers in urma exploziilor acestora.
        Formarea GALAXIILOR: La aproximativ 10000 ani dupa Big-Bang temperatura a scazut astfel incat universul a inceput sa fie dominat de particule mai mari, nu de lumina si radiatii ca la inceput. Aceasta schimbare a densitatii principalei forme de materie a dus la formarea fortelor gravitationale intre particule. Dupa 10 miliarde de ani vedem rezultatele acestui proces.


        Galaxiile sunt concentrate de obicei in grupuri. Galaxia noastra se gaseste intr-un grup din care mai fac parte galaxia Andromeda si alte cateva galaxii mai mici. Cel mai apropiat grup de galaxii fata de grupul "nostru" este Fornax, un mic grup de galaxii in forma de spirala si elipsa.
        Grupurile obisnuite de galaxii au o forma bine determinata si sunt alcatuite dintr-un numar de aproximativ 1000000000000000 de stele. Conglomeratul Coma (cel din greapta) este un grup foarte bogat in galaxii cu forma elipsoidala (mii de astfel de galaxii). Acest grup formeaza una dintre cele mai dense regiuni de stele din univers (din cate se cunoaste). Grupurile neregulate nu au un centru bine definit si sunt de obicei destul de sarace in stele (1000-100000 milioane de stele). Un astfel de exemplu il reprezinta grupul Virgo din imagine.
        Clasificarea galaxiilor facuta de Hubble in 1925 ramane cea mai utilizata si in zilele noastre. Astfel, exista doua mari categorii de galaxii, cele in forma de spirala si elipsa, dar mai exista de asemenea si cele in forma de lentila si cele cu forma neregulata.

Galaxiile in forma de spirala:
        Aceste galaxii se caracterizeaza prin prezenta gazului in interior, ceea ce duce la formarea de noi stele. Datorita formei pe care o au, acestea se gasesc de obicei in zone ale universului cu densitate mica de galaxii.

Galaxiile in forma de elipsa
        Galaxiile in forma de elipsa au o luminozitate uniforma si nu se observa prezenta gazului ca in cele precedente.Stelele care intra in componenta lor sunt "batrane". Aceste galaxii le intalnim in zone ale universului cu o densitate mai mare de galaxii.

Galaxiile in forma de lentila
        Ele sunt asemanatoare celor in forma de spirala doar ca nu au brate. Gazul se gaseste in cantitati mici sau uneori este chiar inexistent si de aceea stelele sunt destul de "batrane".

Galaxiile cu forma neregulata
        Dupa cum v-ati dat seama deja, galaxiile ce intra la aceasta categorie nu au o forma anume. O dovada in acest sens o constituie imaginea alaturata.

        Ce este o gaura neagra? O gaura neagra esteo regiune a spatiului de care nimic nu poate scapa, nici chiar lumina.
        Pentru a putea intelege mai bine, imaginati-va ca aruncati o minge de tenis in aer. Cu cat o aruncati mai tare cu atat mai rapid se va deplasa mingea si va ajunge mai sus inainte de a se intoarce. Daca o aruncati destul de tare ea nu se va mai intoarce, Pamantul nemaiputand sa o atraga. Viteza pe care ar trebui sa o atinga mingea ar trebui sa fie de 11 km/s. Cu cat un corp este compresat intr-un volum din ce in ce mai mic aceasta viteza trebuie sa fie din ce in ce mai mare. Pana la unrma este atins un punct unde nici chiar lumina nu calatoreste destul de repede pentru a scapa. In acest moment nimic nu mai poate scapa. Aceasta este o gaura neagra.
        Exista ele cu adevarat? Este imposibil de vazut o gaura neagra direct deoarece nici chiar lumina nu poate scapa.Cu toate acestea exista mitive sa credem ca ele exista.
        Cand o stea mare isi termina combustibilul, ea explodeaza intr-o supernova. Materia lasata in urma se compreseaza pana cand devine un corp extrem de dens cunoscut sub numele de stea neutron. Se stie ca acestea exista deoarece au fost descoperite cateva cu ajutorul radiotelescoapelor.
        O supernova are loc in galaxia noastra o data la 300 ani. In galaxiile vecine au fost identificate pana acum aproximativ 500 de astfel de stele neutron.
        Aceasta imagine surprinsa de telescopul spatial Hubble ne prezinta galaxia NGC 4261. Portiunea mai alba o reprezinta centrul galaxiei unde se gaseste un disc in forma de spirala. Acesta este aproximativ la fel de mare ca sistemul nostru solar dar cantareste de 1200000000 ori mai mult decat soarele nostru. Asta inseamna ca atractia gravitationala este de 1000000 ori mai mare decat cea a soarelui. Mai mult ca sigur ca aceasta este o gaura neagra. M87 este o galaxie activa, una in care vedem numeroase lucruri interesante. In apropierea centrului galaxiei se gaseste un disc in forma de spirala format din gaze. Cu toate ca acesta nu este mai mare decat sistemul nostru solar, el cantareste de 3 miliarde ori mai mult. Aceasta inseamna ca gravitatia este asa de mare incat nici chiar lumina nu poate scapa. Avem deci de a face cu o alta gaura neagra.


        O eclipsa are loc atunci cand un obiect se interpune in fata altuia. O eclipsa poate fi totala sau partiala. Umbra unei eclipse are doua parti: umbra propriu-zisa (eclipsa totala) si penumbra (eclipsa partiala).
        Eclipsa de Luna are loc atunci cand Pamantul se interpune intre Luna si Soare. Astfel, Pamantul blocheaza lumina solara si aceasta nu mai ajunge pe Luna. Acest tip de eclipsa poate avea loc doar cand e luna plina.
        Eclipsa de Soare are loc atunci cand Luna blocheaza lumina solara si aceasta nu mai ajunge pe Pamant. O eclipsa de Soare nu poate avea loc decat atunci cand e luna noua. Eclipsa (totala) de soare se manifesta sub forma unei fasii inguste pe suprafata Pamantului, in rest eclipsa fiind partiala.
        Soarele este mult mai mare si mai departe decat Luna dar marimea aparenta a lor este uneori egala (depinzand de orbita eliptica a Pamantului). In acest caz Soarele este acoperit in totalitate de Luna.(Va urma) 

                                            Valentin BADEA