www.erox.tk & www.paranormal.da.ru

Home

Istoria lui DRACULA
Reportaj
Ciudatenii
Articole
OZN
Sfarsitul...
CLONAREA
SATANISMUL
UNIVERSUL
Magie
EROX CONTACT
SF devine realitate!

DORITI O COPIE IDENTICA A PERSOANEI DVS ?

         
Dupa ce intregul nucleu al ovulului este extras se introduce materialul genetic al persoanei ce trebuie multiplicata( clonata )

 2

 Aceasta este DOLLY !

 3

Stiti Ce Este Clonarea?

Crâmpeie Din Cotidian

Cu câteva luni în urmă a fost făcută publică descoperirea unui grup de cercetători scotieni: clonarea unei oi adulte. Între altii e vorba de dr. Ian Wilmut care a dat nastere oii numite Dolly devenită astfel celebră. De la reusita unui astfel de experiment genetic, discutiile au evoluat către posibilitatea impunerii unui astfel de procedeu genetic si în cazul omulul. Problema a dat nastere unor discutii aprinse între specialisti (Biserici, institutii de sănătate, geneticieni, etc.). Mass-media internatională a dezbătut problematica clonării insistând în special asupra implicatiilor moral-religioase, sociale si chiar politice pe care le presupune o eventuală aplicare a acestui procedeu genetic în cazul fiintelor umane.

Guvernele câtorva importante tări europene, si nord-americane, Organizatia Mondială a Sănătătii, ca si Comisia de specialitate a Consiliului Europei au reactionat prompt, sanctionând o eventuală aplicare a acestei practici genetice asupra fiintelor umane.

Asadar prin clonare se întelege multiplicarea asexuată a unui singur individ în urma căruia rezultă serii de indivizi identici din punct de vedere genetic. Clonarea nu poate fi umană, clonarea poate fi vegetală si animală. O clonare umană n-ar fi altceva decât o monstruozitate. Motivele pentru care religia respinge ideea de clonare umană sunt următoarele:

1. Ceea ce defineste omul biologic, psihologic si spiritual, este faptul lui de a fi unic. Multiplicarea nu mai este unică.

2. Prin unicitatea insului uman, si niciodată fără ea, ne aflăm în fata misterului persoanei umane. Fără persoană, omul nu e om. Persoana nu este persoană nici ea decât în raport cu Dumnezeu, Care îi oferă acest statut. Prin clonare misterul persoanei în integritate este anulat.

3. Natura umană se constituie ca atare prin raportarea ei la Dumnezeu. Omul este om numai pentru că poartă în sine, în trup si în suflet, Chipul lui Dumnezeu. În sensul acesta, el este totdeauna voit de Dumnezeu, apărând în existentă prin interventia Lui directă. Orice programare este neavenită.

4. Clonării i se opune notiunea de spirit uman. În cazul că se execută o multiplicare asa-zisă asexuată, ea este în afara spiritului si, ca atare, nu mai apartine ordinii umane).

5. Pe temeiul celor ce le cunoastem, încă din momentul fecundatiei, omul se consideră embrion si, ca atare, persoană umană. E adevărat, clonarea are în vedere un individ asexuat dar pentru reproducerea artificială a acestuia, se sacrifică un embrion, respectiv o persoană umană, iar cuvântul lui Dumnezeu este categoric: ''Să nu ucizi!'' Asadar, porunca opririi uciderii stă drept interdictie pentru executarea experimentului clonării umane în termenii fixati de cercetarea de până acum.

6. Reducerea valorii umane ca fond genetic, pe lângă faptul că ar putea să surprindă în mod negativ, este o eroare stiintifică si morală în acelasi timp. Determinismul genetic uman nu a fost verificat stiintific. Dimpotrivă. Mediul si educatia, pe lângă ereditate, au un cuvânt de spus în destinul omului. Moral, omul este libertate, nu doar necesitate.

7. Nici unul dintre elementele constitutive din care s'ar forma celula asexuată originară nu există în sine. Nu apare nici ca operă a naturii si nici ca operă a lui Dumnezeu (fiecare element luat în parte). Ca atare, clonarea izolează si depersonalizează viata umană în specificul ei si de aceea este condamnabilă.

(Din ''Invierea,'' 1 Iunie 1997)


Web Author: COMPU HELP, INC.
Copyright ©1998 by The Romanian Orthodox Episcopate of America - ALL RIGHTS RESERVED

 

Clonarea Embrionilor Umani-Declaratia Sfântului Sinod Al Bisericii Ortodoxe în America (OCA) Ianuarie 2002

Duminică, 25 noiembrie 2001, compania de biotehnologie Advanced Cell Technology (ACT), cu sediul în Worcester, Massachusetts, a anuntat prima clonare cu succes a unui embrion uman. Negând orice intentie de a se lansa în clonarea reproductivă, echipa oamenilor de stiintă de la ACT au declarat că tehnicile folosite sunt îndreptate spre colectarea tulpinilor de celule din nucleul blastocitelor, pentru a trata o gamă largă de boli : diabet, leucemie si alte cancere, SIDA, împreună cu boli neuro-degenarative ca Alzheimer sau Parkinson.

Anuntul a fost urmat de imediata opozitie a grupurilor ce sustin dreptul la viat;ă, precum si din partea oficialitătilor guvernamentale din mai multe tări. Vaticanul a condamnat puternic procedura, urmat fiind de către Metodisti si alti Protestanti, împreună cu evreii conservatori si ultraortodocsi. Presedintele George W. Bush a declarat : ''Nu trebui, ca societate, să crestem viata pentru a o distruge.'' Opozitia sa personală la clonarea umană este în acord cu legislatia din iulie a anului trecut votată de Camera Reprezentantilor. Dacă si Senatul va vota în favoarea acestei legi, acest act va face ca clonarea embrionilor umani pentru scopuri de cercetare să devină ilegală. Senatorul Sam Brownback ( R - Kansas) a introdus propria sa versiune în dezbaterea Senatului si urmează a se vota în februarie. Anuntul firmei ACT va genera dezbateri anticipate aprinse asupra problemei, întrucât Brownback a amenintat că va obstructiona asa ceva

Sfântul Sinod al OCA a publicat recent declaratia ''Cercetarea pe tulpina celulelor embrionilor din perspectiva crestină ortodoxă'' (17 octombrie 2001), care se opune clar ''oricărei manipulări a celulelor embrionice umane ca fiind imorală si o fundamentală violare a vietii umane.''

În prezenta declaratie, repetăm opozitia noastră fermă cu privire la crearea de embrioni clonati, fie pentru scopuri reproductive sau pentru asa-zisele scopuri terapeutice. Chiar dacă ultimul scop este de obicei socotit acceptabil, chiar atunci când primul este condamnat, noi cerem recunoasterea unui adevăr fundamental : toate clonările sunt reproductive. Întotdeauna implică crearea unui embrion, recunoscut de către Biserică (si de către majoriatatea oamenilor de stiintă) ca fiind o fiintă umană.

Această întreagă dezbatere se bazează pe o întrebare fundamentală : Este pre-implantarea embrionului o fiintă umană unică? Presedintele ACT, Michael West presupune că ''stiintific, biologic, entitătile create de noi nu sunt indivizi. Sunt numai viată celulară. Nu sunt viată umană.''

Ca răspuns, noi trebuie să afirma;m că stiintific si biologic orice celulă umană în viată este prin definitie viată umană.

Aceasta, pentru că încă din cel mai timpuriu stagiu al cresterii grupul de blastomere constituie o entitate caracterizată prin individualitate atât genetică cât si de dezvoltare. ''Totipotenta'' blastomerelor este limitată de fenomenul metilatiei din stagiul de două celule al mitozelor. Desi diferentierea celulară este clar observabilă din aproximativ a opta zi după fertilizare, încă de la început fiecare celulă functionează ca un întreg organic. Si chiar dacă embrionul primar este o ''pluralitate potentială'' (de exemplu gemenii), este o unitate organică actuală, un specific si unic individ uman, înzestrat cu natură umană si purtând chipul lui Dumnezeu .

va urma

  Eu traiesc in Seattle,  USA, de mai multi ani si aici simtzi, cu siguranta, pulsul noilor tehnologii venind spre tine, mai rapid decit te astepti. In special al bio-tehnologiilor.
Daca te duci la Supermarket ( ca asa se cheama aici magazinul alimentar) poti sa cumperi si sa maninci rosii cu gene de pui. ( a se citi pui de gaina !) Care-i avantajul. Au gustul mai bun ! Luna asta (noiembrie 2000) au anuntat ca retrag din magazine nu stiu cite sute de tone de produse pe baza de malai, alterat genetic, care se pare, ca produce alergii alimentare la unele persoane !
   Alterarea genetica a ajuns sa  afecteaze din ce in ce mai multe vieti ! Iar de cele mai multe ori fara ca sa ne dam seama. Mai ales daca nu citesti cu atentie etichetele. Laptele de la vaci injectate cu hormoni de crestere ( hormoni obtinuti pe culturi de celule) umple deja, pe aici rafturile frigiderelor. Iar asta-i abia inceputul !

  Clonarea este acum la moda !

  Vrem clonare ! Striga unii . Interzice-ti clonarea ! Striga altii.
  Statele lumii introduc noi legislatii. In America, Anglia, Japonia, Coreea si-n alte parti ale lumii. Din 7 Martie 2000 in Japonia cei ce nu respecta legislatura clonarii, intra la puscarie.

  " The  6th Day", ultimul film a lui Arnold Swartzenegger, ce a debutat pe ecrane in Noiembrie 2000, este tocmai povestea unui clonat ! In versiunea Hollywood.
  Dar care-i adevarul ?
  Daca nu sinteti inca prea informati, despre ce este vorba si daca inca mai credeti ca este un subiect doar de SF, va inselati !

  Clonarea este procedeul genetic prin care se pot optine copii identice ale aceluiasi individ. Cite ? Practic un numar infinit. Iar ca sa obtzii noi indivizi nu ai devoie de ambele sexe! O singura femela, din orice specie, este suficient ! Adio, suprematzie masculina !

  Intii  a fost Dolly.
  Dolly este o oaie si este prima fiinta vie, primul mamifer, clonat in Anglia in 1997.
Ian Wilmut, Keith H. S. Campbell si colegii din echipa de cercetare de la  Roslin Institute linga Edinburgh, Scotland, au anuntat in Februarie 1997 ca au obtinut un miel de la o oaie fara a folosi interventia unui berbec ! Suna umoristic nu-i asa ?
Dar de fapt este minunat ! Este sublim.

  In 1997 omul a invatat cum sa creeze viatza ! Ori daca noi putem creea animale, doar dintr-o singura celula, sau o copie a unei persoane umane, decedate in urma cu 20 de ani, sa zicem, doar dintr-un fir de par, pastrat undeva intr-un album fotografic, care este de fapt concluzia.  Ca incet dar sigur, noi toti, ne transformam intr-un fel de  Dumnezei !
Numai ca din pacate, acesta  minunata abilitate, are darul, trist, sa sperie pe prea multi si sa loveasca in institutii cladite cu 2000 de ani in urma !

  Aprilie 27, 1998. Cercetatorii de la Laboratorul Tomakomai din Hokkaido, Japonia au clonat vaci utilizind celule vii din laptele de vaca. Celule ale glandei mamare, care in mod normal se afla in lapte, au fost folosite in clonarea vacii de la care s-a extras laptele. Dupa ce au fost implantate,  vaca din experiment a adus pe lume, cu succes, doi vitei de 44 de kg si respectiv 45 de kg. Unul prin cezariana, celalalt pe cai naturale. Pentru motive necunoscute vitzeii obtinuti prin clonare sint mult mai mari, in uter, decit cei nascuti prin fertilizarea normala !

  Decembrie 15, 1998. O echipa Sud Coreana de la Clinica de Infertilitate din Kyunghee University Hospital in Seoul au anuntat ca au clonat cu succes o fiinta umana, folosind o tinara de 30 de ani. Au oprit experimentul dupa citeva diviziuni celulare, fiind speriati de repercusiunile legale.

  August 25, 1998 College Station, Texas. O pereche de americani ofera 2,2 milioane de dolari unei echipe de cercetatori, cu scopul de a le clona ciinele familie, care tocmai murise. Celule vii ale animalului, ce se numise Missy, au fost recoltate si pastrate. Pe Internet site-ul este http://www.missyplicity.com

  Lazaron Biotechnologies va ofera prezervarea celulelor din animalul preferat, ciine, pisica, cal, afirmind ca in viitorii 5-10 ani, copii prin clonare vor fi la un pret acceptabil pentru cei doritori.( http://www.lazaron.com )

  In America si Japonia sint foarte aproape de a realiza primul porc clonat, avind gene umane, porci ce vor fi folositi ca donatori de organe. In special ficat si valve cardiace.

  Octombrie 1999. Un grup de cercetatori spera sa cloneze un mamut din celule inghetate gasite in Siberia. Procesul se apreciaza va dura cel putin 5 ani.

  March 7, 2000 Japonia a declarat ca va condamna la inchisoare pe cei ce incalca " legile clonarii ".

  Presedintele Bill Clinton a anuntat inghetarea fondurilor Federale pentru cercetari in clonarea umana si a sfatuit National Bioethics Advisory Commission  sa intre in actiune !

  Donald Wolf de la Institutul  Oregon Regional Primate Research Center a clonat maimute din specia Rhesus.
  Roslin Institute, aflat mi se pare, in  Bahamas, a anuntat ca va construi un laborator pentru persoanele care vor sa fie clonate si au banii necesari ca sa plateasca !

  Primul soarece obtinut prin clonare a murit  dupa 2 ani si 7 luni ! A trait cu 7 luni mai mult decit majoritatea soarecilor nascuti normal. Pentru motive nu prea sigure inca, clonarea pare sa incetineasca imbatrinirea !

  Paul Rainsbury, ginecolog la  Bupa Roding Hospital Essex a considerat ca obtinerea unui copil prin clonare, pentru parintii care tocmai au pierdut un copil ( adica o copie fidela a copilului mort ) ar fi un gest uman si ar ameliora tragedia pierderii unicului copil, in cele mai multe cazuri.

  Berkeley, California. Un grup numit " The Second Coming Project " ( adresa de Internet www.clonejesus.com ) si-a propus sa-l cloneze pe Isus ! Totul este sa gaseasca o femeie care sa vrea sa duca la termen sarcina !
  Ideea este sa recolteze material genetic de la una din relicvele aflate in pastrare, in diferite biserici din Europa ( care sa afirma ca sint bucati din Isus !) Grupul chiar a afirmat ca nu este nevoie ca mama surogat sa fie virgina ! Ei au mai spus ca numai asa putem afla daca clonul va avea puteri divine !
 Ba chiar au fixat si o data pentru nasterea clonului. De 25 dec. Craciun 2001
Problema care n-au explicat-o este insa ca: 1. Relicvele sa fie autentice. 2. Prin mumificare materialul genetic de obicei sa fragmenteaza. Clonarea a fost obtinuta pina acum numai din celule congelate.

  Si asta este abia inceputul !
  In fond s-au scurs abia 3 ani de la prima clonare reusita.
  Stiti ce imi trece prin minte acum ?
  Stiu precis ca undeva, aici in America, pastrat pe un raft, intr-un loc bine pazit, intr- un borcan cu formol cit se poate de banal, se afla creierul lui Einstein !

Sorin Sarbulescu /Seattle